Pak je studieschuld aan

Blog Pak je studieschuld aan

Als je een langere periode hebt gestudeerd, dan is de kans groot dat je te maken hebt met een studieschuld. Eigenlijk is dat niet heel vreemd, je hebt je namelijk gefocust op je studie. Je kon daarnaast niet werken en na je studie is het tijd om geld te verdienen. Je hebt je diploma behaald en dan ga je op zoek naar je droombaan. Tot je de baan hebt kun je ook nog andere dingen doen om geld te verdienen, je wil namelijk ook snel van je studieschuld af.

Schuld, hoe hoog is deze?

Gemiddeld hadden de mensen in Nederland een studieschuld van 13.700 euro in het jaar 2019. 1,4 miljoen mensen hadden in 2019 een studieschuld, veel meer dan in 2015 toen waren het maar 388.000 mensen. De studieschuld was in 2015 ook lager, gemiddeld 12.000 euro.

Tips om studieschuld aan te pakken

Je weet voor jezelf vast en zeker hoeveel studieschuld je hebt en dan is het zaak om na te gaan hoe je dit het snelste af kunt lossen. Je betaalt namelijk ook rente en hoe langer je wacht, hoe hoger het bedrag is wat je terug moet betalen. Als je daarom je diploma hebt behaald, ga dan zo snel mogelijk op zoek naar een baan. Ook al is dat niet in de branche waarin je bent afgestudeerd, werk is werk. Op dat moment is al het geld welkom als je je studieschuld maar terug kunt betalen. In de tussentijd kun je op zoek naar je droombaan waar je voor hebt geleerd. Los iedere maand een vast bedrag af, werk soms extra zodat je nog sneller van de schuld af bent. Hoe eerder je hiermee klaar bent, hoe leuker het is om straks je eerste salaris te krijgen waarvan je niets af hoeft te lossen maar kunt sparen. 

Recente berichten